TKP-ML Avrupa Komitesi, “Devrimin Kızıl Kartalı Rosa ve Proletaryanın Büyük Öğretmeni Lenin Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Ediyor” başlığıyla açıklama www.tkpml.com sitesinde yayımlandı.
Açıklama; “Bundan 103 yıl önce, 15 Ocak 1919 tarihinde Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, Alman tekelci burjuvazisini başından beri destekleyen Sosyal Demokrat Partisi (SPD) hükümeti tarafından katledildi. Almanya işçi sınıfının bu iki komünist önderini bir kez daha saygıyla anıyoruz” ifadeleriyle başladı.
Devamla; “Lenin’i 21 Ocak 1924 tarihinde kaybettik. Marksizm’in ikinci nitel aşaması olarak Leninizm, işçi sınıfına ve ezilen dünya halklarına rehber olmaya devam ediyor. Rosa Luxemburg katledildiğinde Lenin, yoldaşı Rosa için ‘O bir kartaldı’ diyecek ve bu söz, 103 yıldır Rosa’yı en iyi tarif eden cümle olarak, belleklerimize silinmeyecek şekilde kazınacaktı. Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in katledilmesine giden süreç, I. Emperyalist Paylaşım Savaşı ve sonrasında Almanya’da başlayan 1918 Kasım Devrimi’nden ayrı ele alınamaz.
14 Aralık 1914 tarihinde Almanya Parlamentosu’nda yapılan oylamada, SPD, savaş bütçesini onaylamış, bu oylamada sadece Karl Liebknecht ret oyu vererek ‘Kahrolsun Savaş’ sloganını atmış ve ardından tutuklanmıştı. Karl Liebknecht’in ‘Kahrolsun Savaş’ sloganı bugün daha yüksek sesle haykırılmalıdır. Angela Merkel’in başbakan, SPD’nin şimdiki Başbakan Olaf Scholz’un da Başbakan Yardımcısı ve Maliye Balkanı olduğu dönemde, Aralık 2021 tarihinde birçok ülkeye 16 hava savunma sistemi başta olmak üzere 9 milyar Euro’luk silah satışına onay verdiği ortaya çıktı. Bugün dünyanın birçok bölgesinde süren savaşlarda yüz binlerce insan Almanya yapımı silahlarla katlediliyor. Tüm anti-emperyalist savaş karşıtları ve Alman işçi sınıfı artık buna dur demelidir!” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamaya, sınıf dayanışmasına daha fazla ihtiyacımız var denilerek şu şekilde devam edildi; “Son iki yıldır dünya pandemiyle boğuşuyor. Milyonlarca insan, küresel bir salgın niteliği alan Covid-19’a yakalandı. Dünya çapında milyonlarca insan da hayatını kaybetti. Afrika kıtası başta olmak üzere Latin Amerika ve yoksul ülkelerde yaşayan kitleler aşıya ulaşamadığı için ölüm kalım mücadelesi veriyor.
İlaç tekelleri, pandemiyi bir kâr alanına çevirdi. Milyarlarca dolar kazanan bu tekeller, kâr etmeye devam ediyorlar. Büyük emperyalist ülke hükümetleri ise bu durum karşısında sessizliklerini koruyorlar. Hiçbir ülke, aşı üzerindeki patent hakkını kaldırmaktan yana değil ve de pandemiyle birlikte birçok kısıtlamaya gittiler/gidiyorlar. İşçilere toplu sözleşmelerinde sıfır zam dayatılıyor. Özgürlükler kısıtlanıyor. Tüm bunlar ve daha fazlası kalıcı hale getirilmek isteniyor.
Bu anlamda 20. yüzyıl tarihi Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in düşünlerini doğruladı. Rosa’nın ‘Ya sosyalizm ya barbarlık’ şiarı boşuna değildi. İnsanlığın gerçek kurtuluşu ancak sosyalizmle olacaktır. Bunun için sınıf mücadelesini yükseltmeli, her alanda dayanışma içinde olmalıyız.”