Çanakkale Lapseki’de Çataltepe köyüne yakın bir bölgede bulunan Marmotek Madencilik’in çinko, kurşun ve bakır madeninin genişleme projesi kapsamında yapılan keşif gezisine köylüler ve yaşam savunucuları “Madene hayır” diyerek katıldı. Bilirkişi heyeti köylülerin pankartlarıyla karşılandı.
Uzun yıllardır faaliyet gösteren maden ÇED kapsam dışındayken atık sahası, zenginleştirme tesisi vb. yapılar da kurulacağından bir ÇED süreci başlatıldı. Lapseki Çevre Koruma Üretim ve Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İDA Dayanışma Derneği ve yerel halk “ÇED olumlu” kararına itiraz ederek dava açtı.
Sular tehlike altında, 55 binden fazla ağaç kesilecek
Bölgedeki iki önemli su kaynağı olan Nusratiye Göleti projeye 1,2 kilometre uzaklıkta, Gürgendere Göleti ise 2,8 kilometre. Ayrıca projeden Beypınar, Doğandere ve Dişbudak köyleri de etkilenecek. Proje sahası tescilli bal ormanlarını da kapsıyordu. Daha sonra bal ormanları proje sahasından çıkarılsa da proje sahasının bitişiğinde olduğundan arıcılık faaliyeti hâlâ risk altında.
Projenin gerçekleşmesi halinde tehlikeli atık depolama alanında tesisin 10 yıllık atığı terk edilip gidilecek. On binlerce dönüm tarım ve hayvancılık havzasına geri dönüşü olmayacak zarar verebilir ve bu durum ÇED raporunda değerlendirilmemiş
Tehlikeli atık depolama tesisinin etki alanı sulama kooperatifine üye sekiz köyün arazisinden daha fazla. Olası bir sızıntı tesisin hemen altındaki Nusratiye Sulama Göleti’ne ulaşacak. Bu gölet 6 bin dönüm tarım arazisinin sulanmasında kullanılıyor