17 yıl önce devlet destekli ırkçı saldırı sonucunda katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci-yazar Hrant Dink, Almanya Türkiyeli İşçiler federasyonu (ATİF) bünyesinde faaliyet yürüten Tohum Kültür Merkezi (TKM) Ulm tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.
Saygı duruşuyla başlayan “Türkiye de ötekileştirilenlerin yaşadıkları zorluklar ve zorbalıklar” başlığıyla gerçekleştirilen anmanın moderatörlüğünü Tohum Derneğinin Başkanı Hasan Çelik yaptı. Açılış konuşmasını yapan Çelik, silahlı saldırı sonucu katledilen Hrant Dink suikastının sürecini anlatarak, sorunun devlet sorunu olduğunu altını çizdi. Gazeteci Vartan Estukyan, bu katliamla yeni bir sürecin de başladığını ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını söyledi. Ermeni toplumundaki endişe ve korkunun daha da artığı hemen bu katliam sonrası, Agos’ta çalışmaya başlayan Estukyan “Maalesef, ürküp, endişelenen ve tedirgin olan sadece toplum değil, gazetede de bunu yaşadık” derken, kendisinin özellikle bu nedenden dolayı gazetede çalışmak istediğini belirtti. “Hrant Dink’in romantik değil, mücadeleci yanına sahip çıkılmalı” diyen Ermeni gazeteci Estukyan “Ancak bu şekilde ona olan borcumuzu ödeyebiliriz” dedi.
“Ermeni toplumunun büyük çoğunluğu HDP seçmenidir” diye Estukyan, “farkı kesimlerden Ermenileri HDP’ye seçmen olarak taşıyan Garo Paylan’ın son seçimde aday gösterilmemesi yanlıştı” dedi. Estukyan, büyük çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere, Türkiye’de toplamda 40 bin civarında Ermeni olduğunu söylerken, Asimile edilenlerin ise milyonlarca olduğunun altını çizdi.
Hrant Dink’in katledilişine üzülenlerin ve o gün cenaze törenine katılanlar içinde bile çok sayıda kişi bugün Ermeni sorununa sağlıklı yaklaşmadığını belirterek “Hrant Dink’e muhalif olmaya devam edeceklerdi” dedi.
Konuşmasında, vakıflardan okullara, demografik yapıdan kültüre ve Ermenistan’a olmak üzere bir çok konuya değinen Estukyan, toplantının soru-cevap bölümünde kendisine yöneltilen tüm sorulara tek tek yanıt verdi.