15 ay süren İsrail’in soykırım ve işgal saldırıları ardından Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşması bugün saat 11.15’te yürürlüğe girdi. İsrail’in soykırım ve işgal saldırılarının yıkıcı sonuçlar bıraktığı bu süreçte, ateşkes anlaşması Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’nin arabuluculuğuyla 15 Ocak Çarşamba günü imzalandı. İsrail hükümeti ise bu anlaşmayı 18 Ocak Cumartesi günü onayladı.
Anlaşmaya göre ateşkes 19 Ocak Pazar günü saat 08.30’da başlaması öngörülüyordu, ancak gecikmeler nedeniyle bugün devreye girdi. Üç aşamada uygulanacak olan ateşkesin ilk aşaması 42 gün sürecek ve sonraki aşamalar için detaylar bu süreçte müzakere edilecek.
Soykırım ve yıkım: 157 binden fazla Filistinli katledildi
İsrail saldırıları sonucu Gazze’de en az 46 bin 899 kişi katledilirken, 17 bin 581 çocuk ve 12 bin 48 kadın katledildi. Yaralananların sayısı 110 bin 725’i aşarken, 11 bin kişi hâlâ enkaz altında ya da kayıp. Şehir nüfusu 2024 sonuna kadar %6 oranında azaldı.
Gazze’de evlerini kaybeden 1,93 milyon kişi yerinden edilirken, 100 bin kişi bölgeyi terk etti. 1,6 milyon kişi, temel ihtiyaçlardan yoksun sığınak ve çadırlarda yaşamaya çalışıyor. Gazze’deki altyapının %80’inden fazlası tahrip oldu.
Gazze’nin tüm geçiş kapılarının kapalı olması ve kuşatma nedeniyle gıda, su, ilaç ve yakıt sıkıntısı yaşanıyor. Halkın %96’sı aşırı gıda güvensizliği yaşıyor. 495 binden fazla kişi kritik düzeyde açlıkla mücadele ediyor. Ayrıca, 11 bin hamile kadın ve 3 bin 500 çocuk ölüm riskiyle karşı karşıya.
Eğitim ve sağlık sistemi çöktü
788 bin öğrenci iki yıl boyunca okula gidemedi. 77 okul tamamen, 191 okul ise kısmen yıkıldı. Üniversiteler de büyük hasar gördü; 51 bina yıkıldı, 57 bina zarar gördü. Hastaneler ciddi ilaç ve personel sıkıntısı çekiyor. 14 hastane faaliyet göstermeye devam etse de bu durum hastalıkların yayılmasını engelleyemiyor.
Batı Şeria ve Kudüs’te saldırılar
Batı Şeria’da, İsrail saldırıları sonucu 835 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail yerleşimcileri ve askerleri tarafından Filistinlilere ve mülklerine yönelik yaklaşık 20 bin saldırı düzenlendi. 53 bin dönüm araziye el konulurken, binlerce yeni yerleşim birimi ve yasa dışı karakol inşa edildi.
Filistin ekonomisi ve çöküş
İsrail kuşatması ve vergi gelirlerine el konulması, Filistin ekonomisini çökertti. Ulusal GSYİH, 2024 yılı sonunda %28 oranında küçüldü. İşsizlik oranı %51’e yükseldi. Kamu sektörü çalışanları aylardır maaşlarını alamazken, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetler çökme noktasına geldi.