İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle düzenlediği eylem, 834’üncü haftasında devam etti. Eylem, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Kayıp yakınlarının yanı sıra kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri ve halk da eyleme katıldı.
Bu haftaki eylemde, 1 Şubat 1994’te Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltında kaybettirilen Kemal Mübariz’in akıbeti soruldu.
İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ömer Saman, Ankara JİTEM davasında verilen zaman aşımı kararına tepki göstererek, 1990’lı yıllarda yaşanan insan hakları ihlallerine dair açılan davalardan birinin daha zamanaşımına uğradığını belirtti.
İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Demirtaş, Kemal Mübariz’in kaybedilme sürecini aktardı:
“1 Şubat 1994’te Cizre’de askerler, özel harekâtçılar ve polisler birlikte bir operasyon düzenler. Baskın yapılan Mübariz ailesinin evine gelen silahlı 2 kişi ‘İfade vermeniz gerekiyor, sizi karakola götüreceğiz’ diyerek 29 yaşındaki Kemal ve ağabeyi Ömer’i Beyaz Torosa bindirerek, gözaltına alır. Nusaybin’e doğru yol alan Beyaz Toros Turgutlu Karakolu askerlerince yapılan yol aramasında durdurulur. Mübariz kardeşleri götüren kişiler arama yapan askerlere bir kart gösterip, ‘İstihbarattanız’ diyerek aranmadan yollarına devam eder. Kemal ve Ömer Mübariz, Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülür. Onları jandarma komutanlığına götürenler üç gün içinde 100 bin lira getirmesi ve hiç bir yere şikâyette bulunmaması durumunda kardeşi Kemal’in serbest bırakılacağını, aksi halde öldürüleceğini söyleyerek; Ömer Mübariz’i serbest bırakır.
Aile parayı denkleştirdikten sonra, Ömer ve bir kardeşi parayı evde gözaltı işlemini yapan kişilerden birine teslim eder. Parayı teslim alan kişi; ‘Burada bekleyin, kardeşinizi getirmeye gidiyoruz’ der. Ama Kemal Mübariz getirilmez ve o günden sonra kendisinden bir daha haber alınamaz. Bunun üzerine savcılığa giden aile suç duyurusunda bulunur. Ömer Mübariz bindirildikleri aracın plakasını ve faillerin eşkâl bilgilerini verir. Bu şahısları görürse tanıyacağını söyler. Aile olayla ilgili Cizre İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ile de görüşür. Tüm kurumlara başvurur ancak hiç bir sonuç alamaz. Aile sıklıkla evlerine gelen askerler tarafından ‘Bu işin peşini bırakın’ diye tehdit edilir. Mübariz ailesi son olarak 25 Mart 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurur. Kemal Mübariz kaybedilmesi ile ilgili dönemin Cizre Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, Cizre Belediye Başkanı aynı zamanda korucu başı Kamil Atak ve gözaltı işlemini yapan iki JİTEM mensubu hakkında suç duyurusunda bulunur. 19 Kasım 2009 tarihinde Kemal Mübariz’in kaybedilmesi ile ilgili soruşturma açılır. Ancak hukuki süreçte bir gelişme olmaz.”
Eylem, oturma eylemi ile sona erdi.