Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak için 1033’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, 29 yıl önce Şırnak Güçlükonak’ta gözaltına alınarak katledilen ve bedenleri ailelerine teslim edilmeyen 11 kişi için adalet talep edildi.
‘Güçlükonak Katliamı devlet eliyle gerçekleşti’
Açıklamada, 15 Ocak 1996 tarihinde 11 kişinin bir minibüs içinde kurşunlanıp yakıldığı Güçlükonak Katliamı’na dair şu bilgiler paylaşıldı:
“Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu’nun raporuna göre, 10-12 Ocak 1996 tarihlerinde Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerine yapılan baskınlarda gözaltına alınan Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç, Taşkonak Jandarma Taburu’na götürülerek işkenceyle öldürüldü. Daha sonra 15 Ocak 1996’da jandarma, korucu olan Koçyurdu köy muhtarı Mehmet Öner’den gözaltındaki kişileri almak için bir minibüs göndermesini istedi. Korucular Hamit Yılmaz, Abdülhalim Yılmaz ve Lokman Özdemir ile sürücü Ramazan Nas, 56 AH 320 plakalı minibüsle tabura gitti. Ancak jandarma, bu kişileri de öldürdü.”
Açıklamada, gözaltında katledilenlerin bedenlerinin minibüse yerleştirildiği, minibüsün askerler tarafından bir noktada silahla taranarak roketle yakıldığı belirtildi:
“Kaçmaya çalışan sürücü Ramazan Nas da öldürüldü. Yanarak kül olan bedenler ailelere teslim edilmedi, güvenlik güçlerince toplu halde gömüldü.”
‘Devlet yargılansın, failler cezalandırılsın’
Açıklam, devletin bu katliamdaki rolüne işaret ederek, “Resmi açıklamalara şüpheyle yaklaşan Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu, ‘Bu katliamı devlet güçleri yaptı’ tespitiyle rapor hazırladı ve Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi, Olağanüstü Hâl Bölge Valiliği ve Genelkurmay’a başvurdu. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde ise Türkiye, etkin soruşturma yükümlülüğünü yerine getirmediği ve ailelerin ulusal bir merci önünde etkili bir yola başvurma haklarını ihlal ettiği için mahkûm oldu” ifadelerini kaydetti.
Cumartesi Anneleri, dönemin Devlet Bakanı Adnan Ekmen’in “Olayı araştırınca arkasından devlet çıktı. JİTEM’in işiydi, söyleyemedik” açıklamasını hatırlatarak, Güçlükonak Katliamı’nın faillerinin yargılanması için çağrıda bulundu:
“Kaç yıl geçerse geçsin, Güçlükonak’ta katledilen 11 insanımız için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. Devlet, evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorundadır.”