Amed Fırın İşçileri Komisyonu, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle 15 Eylül’de iş bırakma kararı aldı. Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası’na (DİSK GIDA-İŞ) bağlı komisyon, Bağcılar Mahallesi’nde bulunan Bahattin Demircan Taziye Evi’nde düzenledikleri basın açıklamasında çalışma saatlerinin düşürülmesi, izin ve ücret haklarının iyileştirilmesi yönündeki taleplerini bir kez daha dile getirdi. Basın açıklamasına DİSK Bölge temsilcileri ve çok sayıda fırın işçisi katıldı. Salona, “Sigortasız çalışmak istemiyoruz”, “Günde 14 saat çalışmak istemiyoruz”, “Sendika sigorta 8 saat iş günü” gibi pankartlar asıldı.
‘Artık yeter’
Amed Fırın İşçileri Komisyonu adına konuşan Adem Demir, yaklaşık 3 aydır mücadelelerinin devam ettiğini belirterek, “Yıllardır fırınlarda süre gelen ‘kölelik sistemi’ ile günde 14 saatin üzerinde çalıştırılan, tatil hakkı elinden alınan, sigortasız, kayıt dışı çalıştırılarak sömürülen işçileriz. Bu düzene ‘artık yeter’ demek için sendikamız DİSK/Gıda İş Sendikası çatısında birleştik” dedi. Taleplerini defalarca yetkililere iletmelerine rağmen herhangi bir geri dönüş alamadıklarını ifade eden Demir, bu nedenle 15 Eylül Pazar günü iş bırakma kararı aldıklarını açıkladı.
Fırıncılar Odası, Diyarbakır Valiliği ve ilgili kurumları göreve davet eden Demir, taleplerinin yasal haklar çerçevesinde olduğunu vurguladı: “Şunu açıklıkla ifade etmek gerekir ki taleplerimiz meşru ve yasal olarak uygulanması gereken taleplerdir. Ve bu taleplerin karşılanmaması suçtur. Yasaya göre bir işverenin çalışanını haftada 45 saatin üzerinde çalıştırması suçtur. Sigortasız işçi çalıştırmak bu ülkenin yasalarına göre suçtur ve cezası vardır. Fırın işverenleri bu suçu işliyor ve bu suça bile bile göz yuman yetkili kurumlar da açıkça suça ortak oluyorlar.”
Demir, 15 Eylül’de saat 14.00’te Dağkapı Meydanı’nda bir araya geleceklerini duyurarak, “Başta Amed’de bulunan tüm fırın işçilerini ve emekçi halkı ekmek davalarına sahip çıkmaya ve sesimize ses olmaya çağırıyoruz” dedi. Taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
– Çalışma saatlerinin haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmesi.
– Haftanın bir günü tatil hakkı tanınması ve özel günlerde izin sağlanması.
– Sigortasız işçi çalıştıran fırınların denetlenmesi ve cezai işlem uygulanması.